برفک واژن چیست و چگونه درمان می شود
برفک واژن از جمله عفونت هایی است که خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد.این عفونت باعث ناراحتی و درد می شود.برفک واژن با دارو قابل درمان است. این عفونت توسط مخمرهای کاندیدا ایجاد می شود.برفک واژن زمانی ایجاد می شود که کاندیدا چند برابر شود و تعادل باکتری ها از بین برود.در این مقاله با برفک واژن ، علائم برفک واژن ، راه های تشخیص برفک واژن و نحوه درمان این بیماری می پردازیم.
برفک واژن چیست
برفک واژن عفونتی است که بیشتر خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این عفونت باعث ناراحتی و ناخوشایندی شود،البته این مشکل با دارو قابل درمان است. با این حال درمان برفک واژن برای برخی از خانم ها دشوار است.
برفک واژن توسط مخمرهای گروهی از قارچها به نام کاندیدا ایجاد میشود. در بسیاری از خانم ها کاندیدا در مهبل آنها ایجاد میشود بدون اینکه باعث بروز مشکلی شود. اما اگر تعادل طبیعی میکروارگانیسم ها در واژن مختل شود و کاندیدا چند برابر شود برفک شروع به رشد میکند.اگر قبلا برفک زده اید و میدانید از چه دارویی استفاده کنید دوباره آنها را مصرف کنید.
علائم برفک واژن
گاهی اوقات پوست اطراف واژن قرمز ، متورم یا ترک خورده میباشد.بعضی اوقات ممکن است زخم هایی روی پوست ایجاد شود ، هرچند که این اغلب اوقات نشانه تبخال دستگاه تناسلی است.
علائم معمولی برفک واژن شامل وارد زیر است:
- خارش و درد اطراف ورودی مهبل
- ترشحات واژن که اغلب سفید و بی بو است
- درد در طول رابطه جنسی
- احساس خستگی هنگام خارش
- درد در هنگام دفع ادرار
- برفک میتواند مناطق دیگر پوست مانند زیر بغل ، کشاله ران و بین انگشتان را تحت تاثیر قرار دهد.
تشخیص برفک واژن
تشخیص برفک واژن توسط پزشک زنان صورت می گیرد. پزشک متخصص معاینات بالینی را انجام می دهد و اگر برای تشخیص نیاز به آزمایشاتی باشد، پزشک یک سری آزمایشات ساده را تجویز می کند که مشخص شود علائم به خاطر بیماری های دیگری مانند التهاب واژن یا عفونت تریکومونایی بروز کرده نباشد.برفک واژن بیماری مقاربتی نیست و لزومی ندارد که شریک جنسی شما به پزشک مراجعه کند و یا درمان خاصی را بخواهد رعایت کند.
علت برفک واژن چیست
برفک واژن به عنوان یک عفونت مقاربتی طبقه بندی نمی شود اما میتواند بر اثر رابطه جنسی نیز ایجاد شود. برفک توسط قارچی به نام کاندیدا ایجاد میشود که به طور عادی بی ضرر است.موارد زیر باعث برفک واژن میشود:
- پوست اسیب دیده باشد
- مصرف آنتی بیوتیک
- دیابت کنترل نشده
- سیستم ایمنی ضعیف
- یائسگی
- دوران بارداری
- قرص های ضد بارداری
- تغییر چرخه قاعدگی
- کمبود آهن و اختلالات سیستم ایمنی بدن
نحوه درمان برفک واژن
برفک واژن خفیف معمولا با یک دوره کوتاه از داروهای ضد قارچی قابل درمان است. علائم معمولا طی یک یا دو هفته مشخص می شود و در صورت تکرار دوره های برفک ممکن است نیاز به درمان طولانی مدت باشد.
دارو برای درمان برفک واژن
داروهایی که برای درمان برفک واژن استفاده می شود معمولا به صورت کرم یا کپسول می باشد. البته قرص های خاصی نیز می باشند که با استفاده از اپلیکاتور مخصوص وارد مهبل می کنند. همچنین کرم های داخل واژن نیز هستند که با استفاده از اپلیکاتور در مهبل قرار می گیرد.
کپسولها- این کپسول ها بلعیده میشوند و راحت تر از مایعات و کرم های داخل مهبل است. اما میتواند عوارض جانبی دیگری مانند استفراغ یا درد معده به همراه داشته باشد.
این درمان ها همه به یک اندازه موثر هستند و معمولا میتوانید درمانی را که میتوانید استفاده کنید انتخاب کنید. اگر چه زنان باردار یا شیرده نباید از کپسول استفاده کنند. انها میتوانند از کرم هایی استفاده کنند تا روی پوست اطراف ورودی واژن استفاده شود. این کرم ها میتوانند به رفع خارش و درد کمک کنند.
پماد برای درمان برفک واژن
قرص های پساری که با استفاده از اپلیکاتور مخصوص وارد مهبل میشود و همچنین کرم های داخل واژن و داروهای اصلی مورد استفاده برای درمان واژن کلوتریمازول ، اکونازول ، میکونازول ، فنتیکونازول میباشد.
اگر ترجیح میدهید از پساری یا کرم داخل مهبل استفاده نکنید میتوانید از کپسول های ضد قارچ نیز استفاده کنید که این کپسول ها فلوکونازول و ایتراکونازول میباشد البته این کپسول ها میتواند عوارض جانبی احتمالی که شامل درد معده ، اسهال و سردرد میباشد.
اگر پوست اطراف ورودی واژن نیز دردناک یا خارش دار است ممکن است علاوه بر روشهای درمان بالا ، استفاده از کرم ضد قارچ پوستی مانند پماد کلوتریمازول مفید میباشد.
از طرف دیگر ، میتوانید از یک نرم کننده یا مرطوب کننده در نزدیکی واژن استفاده کنید تا به تسکین علائم شما کمک کند و عوارض جانبی کمتری نسبت به کرم های ضد قارچ ایجاد کند.
پیشگیری از برفک واژن
اگر اغلب دچار برفک میشوید، میتوانید برای پیشگیری از برفک واژن بعضی از موارد را میبایست رعایت کنید تا از بروز برفک جلوگیری کنید این موارد شامل موارد زیر میباشد.
- برای تمیز کردن ، پوست اطراف واژن از آب استفاده کنید ، اما از تمیز کردن این ناحیه بیش از یک بار در روز خودداری کنید.
- برای محافظت از آن روزی چند بار مرطوب کننده را روی پوست اطراف واژن بمالید.
- از تحریک کننده های احتمالی در صابون های معطر ، دئودورانت ها و دستمال های مرطوب خودداری کنید
- از پوشیدن لباس زیر تنگ خودداری کنید. برخی از خانم ها میدانند که لباس زیر ابریشمی مخصوصی که برای افراد مبتلا به اگزما و برفک طراحی شده است مفید است.
- اگر دیابت دارید قند خون را تحت کنترل نگه دارید.
- برخی از خانم ها برای جلوگیری از برفک واژن ، ماست پروبیوتیک یا مکمل های غذایی مصرف میکنند اما شواهد کمی برای اثبات این مورد وجود دارد.
- در زمان شست و شو لباس های زیر خود از مرطوب کننده استفاده نکنید
- در صورتی که نسبت به کاندوم های لاتکس، کرم های اسپرم کش و روان کننده ها حساسیت دارید، از استفاده از آنها اجتناب کنید. می توانید به جای کاندوم های لاتکس از کاندوم های غیر آلرژی زا استفاده کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
برفک واژن معمولا در این موارد نگران کننده نیست اما پزشک ممکن است آزمایشاتی را انجام دهد تا علت اصلی آن را بررسی کند.
اگر برای اولین بار برفک زده اید.
- سن زیر 16 سال یا بالای 60 سال
- اگر باردار هستید یا شیر میدهید
- علائم غیر معمول مانند ترشحات رنگی یا با بو یا زخم هایی در اطراف واژن
- خونریزی غیر طبیعی واژن یا درد در پایین شکم
- طی 6 ماه گذشته دو بار تچار برفک شده اید
- اگر قبلا دچار عفونت مقاربتی شده باشید.
- علائم شما بعد از 7 تا 14 روز از درمان بهبود نیافته اید.