آبسه مغزی یا اپی دوال چیست
آبسه مغزی یا اپی دوال یک بیماری است که از تجمع چرک ناشی از یک عفونت باکتریال در مغز یا خارجی ترین لایه از سه لایه غشایی که مغز و نخاع را می پوشانند.
علائم آبسه مغزی
علائم آبسه مغزی به مرور زمان و در عرض چند ساعت ظاهر می شوند و علائم آن مشابه علائم تومور یا سکته مغزی می باشد. یکی از علائم آبسه مغزی درد در پشت کمر می باشد که در صورت عفونت در غشای پوشانده نخاع باشد.
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- ضعف و بی حسی
- فلج در یک طرف بدن
- راه رفتن نامنظم
- تب و تشنج
- گیجی و منگی
- مشکل در صحبت کردن
علت آبسه مغزی
علت باکتریایی که باعث بروز آبسه مغزی می شود را در بیشتر موارد نمی توان پیدا کرد. اما شایع ترین علت های آبسه مغزی شامل:
- عفونتی که از جمجمه به درون گسترش می یابد.
- عفونت زائده ماستوئید در پشت گوش یا سینوزیت
- عفونتی که به دنبال شکستگی جمجمه آغاز و گسترش می یابد.
صدمه سر، وجود یک بیماری که مقاومت بدن را کاهش دهد، بروز اخیر یک عفونت به خصوص در اطراف بینی ، چشم ها و صورت،بیماری که دستگاه ایمنی اش به علت بیماری یا داروها سرکوب شده است از عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به آبسه مغزی می باشد.
پیشگیری از آبسه مغزی
در زمان بروز هر گونه عفونت در بدن به پزشک مراجعه کنید، مخصوصا اگر عفونت در اطراف بینی یا صورت باشد مانند آبسه دندان یا عفونت گوش. و با مراجعه سریع می تواند از گسترش عفونت جلوگیری کرد.اگر فعالیتی که خطر صدمه به سر وجود دارداز کلاه ایمنی و وسایل حفاظتی استفاده نمایید.
درمان آبسه مغزی
برای درمان آبسه مغزی ابتدا باید این بیماری را تشخیص داد. پزشک برای تشخیص دقیق از آزمایش خون، آزمایش مایع نخاع، نوار مغز، سی تی اسکن، عکسبرداری از جمجمه استفاده می شود.
درمان آبسه مغزی نیاز به مراقبت های ویژه دارد و ممکن است احتیاج به بستری باشد. برای درمان آبسه مغزی از آنتی بیوتیک و جراحی برای تخلیه آبسه است.
داروهایی که برای آبسه مغزی تجویز می شود شامل داروهای آنتی بیوتیک برای 4 تا 6 هفته برای مبارزه با عفونت، داروهای ضد تشنج برای پیشگیری از بروز حملات تشنج، کورتیکواستروئیدها برای کاهش تورم مغزی بعد از عمل جراحی می باشد.